april 29, 2024

“We willen deze positieve curve voortzetten”, zegt Koen Blumen uit Nederland

Nederland heeft de campagne voor het Heren Rugby Europa Kampioenschap 2023 met een knaller afgesloten en zij zullen proberen om daarvan momentum op te bouwen in de editie van 2024 van het toernooi.

Ze wonnen vorig jaar drie van de vijf wedstrijden en versloegen Duitsland in de poulefase voordat een play-offoverwinning op België hen op weg zette naar een wedstrijd op de vijfde plaats tegen de Duitsers.

Onder aanmoediging van het thuispubliek in Amsterdam won Nederland met 50-28.

In die play-offfinale in 2023 stonden de eerste punten enkele seconden later op het bord toen de Duitse vrije trap werd afgebroken en de Nederlandse scrumhalf Hugo Schoeller een try scoorde. Volverdediger David Wiersma verving hem.

Zes minuten later verdubbelden ze hun voorsprong voor hun thuisfans toen Willie du Plessis vanuit de impasse een geconverteerde try scoorde.

De Nederlandse aanvoerder Hugo Langelon, een loosehead-prop, was de volgende try-scorer die tegen het einde van het eerste kwart de stand op 21-0 bracht.

Vijf minuten voor rust sloot hoer Ross Penny-Colson de eerste veertig minuten van Nederland af met zeven punten.

Duitsland was geschokt, maar begon de tweede helft op voorsprong en centrum Leo Wolff maakte een goede break om Nicolas Ringlin te vervangen. Winger Edoardo Stella verving hem.

Benny-Cholson, een topcoureur uit Nederland, pakte zijn tweede poging. Dat veranderde niet, maar na 47 minuten stonden ze al met 33-7 voor.

Nr.8 Christophe Raymond scoorde een zesde poging met nog 25 minuten te spelen, terwijl Wiersma er 33 punten van maakte.

Ze kregen in de 62e minuut een penaltytry toegewezen om de stand op 40-21 te brengen, iets meer dan een uur voordat Wolff de tweede geconverteerde try van Duitsland pakte. Nederland verloor in die tijd ook een man aan de zondebak.

READ  Nederlanders zijn alert op overstromingen van gezwollen rivieren

Een zevende try kwam voor de gastheren na 12 minuten – en met 14 man – toen backline Wolf van Dijk over kopte na een lineout drive. Het is niet veranderd.

Er was nog tijd voor aanvoerder Felix Lammers om de vierde geconverteerde poging van Duitsland te scoren, terwijl invaller Mark Darlington de thuisploeg vijf punten bezorgde.

11 maanden vooruit en aanstaande zaterdag is het terug naar Nederland in hetzelfde National Rugby Centre-stadion in Amsterdam.

“Nadat we vorig jaar gingen, zijn we erg enthousiast”, zei Blumen, de 25-jarige tweede roeier.

“We hebben een goede groep spelers die door het jeugdsysteem behoorlijk naar elkaar toe zijn gegroeid en we willen allemaal voor elkaar en voor het land spelen.

“Spelen in het Rugby Europe Championship brengt verschillende uitdagingen met verschillende teams met zich mee en we hebben hard gewerkt en veel vooruitgang geboekt tijdens de afgelopen trainingen.

“We hebben ons verbeterd sinds we het kampioenschap bereikten en we willen doorgaan op deze positieve curve.”

Blumen, die inmiddels twaalf keer voor Nederland heeft gespeeld, legt uit: “Spelen voor mijn land is altijd een speciaal moment voor mij en mijn familie.

“Dit geldt vooral thuis als je naar buiten gaat en het volkslied zingt en je familie op de tribunes ziet.”

Op 17 maart wordt de finale van het Rugby Europe Championship gehouden in Stade Jean Boin in Parijs, de thuisbasis van Stade Française.

Alle acht teams zullen deelnemen aan een echt rugbyfestival en Blumen voegde hieraan toe: “Het is goed om een ​​centrale plek te hebben voor alle finales.”

READ  Hoe ziet het Amerikaanse gedeelte eruit in een Nederlandse supermarkt?

NEDERLAND versus SPANJE wordt live uitgezonden op ZIGGO in Nederland en MOVISTAR+ in Spanje.