mei 7, 2024

Soest Nu

Soest Nu is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Spanje maakte gastland Oranje van streek en schoof op naar Groep L

Nederland speelde op het thuisijs en stond bovenaan de wereldranglijst en leek de te kloppen ploeg dit weekend in de groepsronde van Groep L, maar Spanje deed precies dat en versloeg de gastlanden met 4-3 in de finale. Middag bij IJsportscentrum. Met deze overwinning schoven de Spanjaarden door naar Olympische Kwalificatie 3, die wordt gehouden van 8 tot en met 11 februari 2024.

Spanje 4-Nederland 3

Met zijn powerplay-goal brak Bruno Baldris halverwege de derde periode een 3-3-gelijkspel met Nederland en stuurde Spanje vanmiddag door naar de volgende ronde van de Olympische kwalificatie in Tilburg.

Nederland was de hoger gerangschikte ploeg, maar kon een 1-0-voorsprong na de eerste periode niet vasthouden. In de tweede wedstrijd scoorde Spanje drie doelpunten om gelijk te maken met Nederland. In de derde wedstrijd was Spanje echter de betere ploeg en verdiende het om te winnen.

Het enige doelpunt van een spannende openingsperiode kwam na een powerplay in de slotminuut, en die kwam natuurlijk van aanvoerder Danny Stemper, die de wedstrijd aanvoerde met doelpunten (5), assists (8) en punten. (13) Hij versloeg de doelman in slechts 58,6 seconden in de eerste 20 minuten en vuurde een laag polsschot af vanuit de sleuf naar de zijkant van de stick van Raul Barbeau.

Dat cruciale doelpunt werd echter vroeg in de tweede inning door de Spanjaarden ongedaan gemaakt. Ze brachten de wedstrijd in evenwicht met nog 1:23 te gaan toen Gaston Gonzalez een puntschot voorbij Cedric Andree sloeg en zijn eerste begon en Martijn Oosterwijk de eerste twee zag spelen. Andrey, 23, komt uit Ottawa, Ontario, Canada, en speelde zijn junior hockey bij de plaatselijke OHL 67, maar was de laatste tijd een vaste waarde bij de Tilburg Trappers.

READ  Nederlandse huizenprijzen stijgen in top vijf EU

De Spanjaarden namen de controle over met twee snelle doelpunten, de eerste een gemakkelijke tik uit de rebound van Alejandro Burgos, en Dorian Donath twee en een halve minuut later, wiens afstandsschot onder Andre’s arm sloop. Maar Nederland vocht terug en maakte er al snel 3-2 van na een mooi doelpunt van Gus van Ness die om 15:02 Barbo versloeg met een DK.

Nog geen twee minuten later bracht J Huisman de wedstrijd in evenwicht met een schot van Bjorn Borgman, waardoor de teams uiteraard naar de kleedkamer gingen.

Die beslissing werd beslist toen Spanje een powerplay kreeg en het schot van Baldris om 7:39 de achterkant van het net vond. Het was de 10e wedstrijd op voorsprong voor het teamE Een powerplay-doelpunt voor het weekend. Met André de laatste twee minuten op de bank voor een zesde treffer kon Oranje niet veel goede kansen creëren.

Georgië 10-Thailand 0

Ivan Starostin stopte vijftien schoten toen Georgië Thailand met 10-0 versloeg en zo de kwalificatieronde voltooide. De Georgische aanval werd geleid door het trio Andrey Romanov, Artem Gurbatov en Vitaly Dzhiov, die allemaal twee doelpunten en twee assists hadden. Nikita Bukiya had een doelpunt en drie assists toen Georgië de periode van drie wedstrijden afsloot met een 1-2 ‘record’. De puntloze Thais hadden een doelsaldo van 0-3, 3-38 en werden dit weekend overklast door betere concurrentie.

Georgië spreidde hun score gelijkmatig over de wedstrijd, scoorde driemaal in de openingsperiode, voegde er vier toe in de tweede en eindigde met nog eens drie in de derde, waarvan de laatste om 19:53 op Puccia’s stick kwam.

READ  Lodwijk van den Berg, de eerste in Nederland geboren astronaut, is op 90-jarige leeftijd overleden, zo is bevestigd.

Kurbatov zette de zaken op gang met het eerste doelpunt om 8.07 uur, en Dziov voegde daar twee minuten later nog eens aan toe. De Georgiërs hielden de wedstrijd in handen totdat Romanov in de laatste minuut met 3-0 onderuit ging.