mei 17, 2024

Soest Nu

Soest Nu is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Max Verstappen wint de Grand Prix van Hongarije

Max Verstappen won de Hongaarse Grand Prix, de twaalfde ronde van het Formule 1 Wereldkampioenschap 2023, en vestigde een nieuw record voor opeenvolgende overwinningen voor Red Bull Racing.

Verstappen maakte een betere start dan Lewis Hamilton (Mercedes) van Pullman, die nog meer posities verloor aan zowel de McLaren van Oscar Piastri, die profiteerde van een omhelzing aan de binnenkant van bocht 1, als Lando Norris, die aan de buitenkant van bocht 2 reed.

Norris passeerde Bystri voor de tweede plaats in de eerste ronde van pitstops en behield de tweede plaats ondanks een krachtig schot van Red Bull II’s Sergio Pérez, die als derde eindigde.

Hamilton en Verstappen deelden voor het eerst sinds de beroemde Grand Prix van Abu Dhabi in 2021 de eerste rij. Maar Hamilton kon zijn zwaarbevochten voorsprong in de eerste ronde niet vasthouden, toen Verstappen zich een weg naar binnen baande in bocht 1.

Gedwongen door Verstappen verloor Hamilton meteen weer een plaats aan Piastri en werd vervolgens in bocht twee gedegradeerd door Norris. Hamilton zakte naar de vierde plaats, voor Ferrari’s Charles Leclerc en Carlos Sainz, die vanaf de elfde startten.j op zachte banden in tegenstelling tot de meerderheid op media.

Een gevecht werd uit de eerste bocht aangewakkerd door Zhu Guanyu die, na een vreselijke start in zijn Alfa Romeo, de AlphaTauri van Daniel Ricciardo vocht tegen Esteban Ocon, die zich verschanste op zijn Alpine-teamgenoot Pierre Gasly. Ocon en Gasly werden beiden gedwongen uitgeschakeld met schade aan de ophanging, Alpine’s tweede dubbele DNF in draf.

READ  Justin Ress DQ wordt omgedraaid na de Rollercoaster 50 Back Gold-medailleceremonie

De race kwam tot rust toen Verstappen een aanzienlijke voorsprong nam op Piastri. Pérez – die op de harde weg als negende startte – nam aan het begin van de achtste ronde de plaats in van de Aston Martin van Fernando Alonso. Sainz was de eerste van de top zes die stopte in ronde 16, en hij veranderde zijn slechte techniek, met Hamilton vanaf de vierde plaats een ronde later.

Leclerc kwam langzaam tot stilstand toen het linkerachterkanon het begaf en voegde zich weer bij de 11ej Achter Sainz en Lance Stroll (Aston, die eerder ook een pitstop maakte). Leclerc vocht al snel tegen Stroll in bocht 2 in ronde 20.

Het is veelbetekenend dat Piastri een ronde na Norris stopte en zijn tweede plaats verloor aan zijn teamgenoot toen hij weer bijkwam, toen Lando de undercut gebruikte en hem in bocht 1 aan de buitenkant besprong.

Verstappen reed tot ronde 24 voordat hij de pitstraat inging, verreweg de langste run onder intermediaire rookies, en behield zijn voorsprong van Perez, die een alternatieve strategie gebruikte. Perez maakte kort daarna een pitstop en voegde zich weer bij de Ferrari’s, terwijl Mercedes Hamilton toestond Russell te passeren voor de vierde plaats omdat ze alternatieve strategieën gebruikten.

Perez ving Sainz op en baande zich een weg langs Sainz in bocht 1 in ronde 27, en passeerde vervolgens Russell in bocht 2 een ronde later. Pérez ving Hamilton na de halve afstand, maar hij vocht zo goed dat Red Bull zijn toevlucht nam tot strategie om hem te ondermijnen. Piastri maakte in deze etappe ook een pitstop vanaf de derde plaats, maar kreeg een langzame pitstop en verloor een seconde van Pérez.

READ  Zalatoris zal na derde plaats tweede worden in vlaggenschip

Norris maakte zijn laatste stop in ronde 45 en keerde terug naar 7 seconden voor het duel tussen Perez en Perez voor de laatste podiumplaats. Pérez passeerde Piastri na een paar ronden door bocht 1 en 2 en reed toen weg achter Norris, die vanaf de weg achtste was.

Hamilton startte vanaf de tweede plaats met nog 20 ronden te gaan en voegde zich weer bij hem als vijfde. Verstappen was de laatste die weer stopte en keerde terug naar de medium banden om een ​​extra punt voor zijn snelste ronde veilig te stellen.

Verstappen pakte zijn zevende overwinning van het seizoen, 33 seconden achter Norris – die beide mannen vermaande omdat ze hem in de weg liepen, maar tweede bleef. Pérez haalde de derde plaats, terwijl Hamilton Bystry passeerde voor de vierde plaats met nog 13 ronden te gaan en aan het einde van de race Pérez naderde.

De als zesde geplaatste Leclerc kreeg een wegstraf van 5 seconden voor te hard rijden in de pits tijdens zijn laatste pitstop, samen met George Russell (Mercedes) die Sainz passeerde voor de zevende plaats met nog vijf ronden te gaan, eindigde Russell als zesde in plaats van als achttiende.j Op het netwerk na de ramp hersteld.

Aston Martins van Alonso en Stroll pakten de laatste punten, achter Ferrari’s Leclerc en Sainz.