Soest Nu

Soest Nu is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

GB versloeg Nederland in de openingswedstrijd

Luke Nelson GB versus Nederland

De senioren van Groot-Brittannië versloegen Nederland vrijdagavond met 98-94 in hun openingswedstrijd voor de kwalificatie voor EuroBasket 2025 in Newcastle.

In de eerste wedstrijd van wat gezien zou kunnen worden als een nieuw tijdperk – met Mark Studel als vaste hoofdcoach en GB-legende Don Clarke als algemeen manager – toonde het Britse team hun vastberadenheid om te winnen.

Er is echter verdere verfijning nodig.

GB kon, zoals in het verleden zo vaak is gebeurd, de spijker niet in de doodskist slaan, aangezien Nederland twee keer een achterstand van meer dan 20 punten wist uit te wissen, terwijl de thuisploeg 24 keer scoorde en zich haastte om de wedstrijd dichtbij te houden tot het einde.

“We weten dat we het in de tweede helft een beetje hebben laten glippen, maar we hebben het hoofd hoog genoeg gehouden om met een overwinning naar buiten te komen, wat het allerbelangrijkste is in deze etappe”, aldus Karl thuis.

Met een non-stop overtreding in de eerste helft schoot GB in totaal 58,1% van het veld terwijl hij 25 assists noteerde.

Miles Hesson leidde GB met 23 punten, vier rebounds, twee assists en vier steals, terwijl Akwasi Yebowah zijn beste wedstrijd had in een GB-trui en eindigde met 17 punten en een enorme koppeling van drie.

Luke Nelson had thuis een double-double van 14 punten en 12 assists en Sacha Killea-Jones had elk 12 punten.

READ  KSL Capital Partners wordt meerderheidsbelang in Eden Hotels in Nederland

“Ik ben buitengewoon blij en trots op mijn jonge ploeg”, aldus hoofdtrainer Mark Steudel.

“We hebben de evolutie van een nieuw team, veel jongens in het team ervaren dit voor het eerst, in de vroege stadia van hun carrière…

“Leren hoe je in deze groep kunt slagen, is een vaardigheid.

“Willen we een zuivere tweede helft spelen? Absoluut, natuurlijk. Met dank aan Nederland, ze hebben goed hun best gedaan om in het spel te blijven, maar als het om belangrijke winnende basketbalwedstrijden ging, was ik uitzonderlijk trots op de manier waarop mijn jongens het deden.

Key van der Wurst leidde Nederland met 23 punten en negen assists.

“Het had niets te maken met wat we van plan waren, wat we deden, hoe we in de eerste 25 minuten op het veld presteerden”, zei bondscoach Arik Schivek.

“Ik geef GB daarvoor de eer. Ze speelden heel hard, agressief verdedigend en duikend naar losse ballen. Ik denk dat ze alles hebben gedaan wat nodig was in deze wedstrijd.

Boxscore.

Beide teams wisselden stoten uit in het eerste kwart, voorafgaand aan een periode van zeven punten, vijf rebounds en twee assists thuis.

De tweede periode op eigen veld volgde, waarin hij een driehonkslag sloeg en een punt van 12-2 opleverde, waardoor GB de controle overnam en hun voorsprong uitbreidde naar 20.

Een driepunter van Charlon Kloof die de rustzoemer versloeg, hielp Nederland het bloeden te stoppen, en ze kwamen met een pittige inspanning naar buiten in de derde, trokken zich terug tot binnen vijf en hadden het volle momentum op weg naar de laatste periode van de wedstrijd.

READ  Nederland beweert dat Russische gevechtsvliegtuigen betrokken waren bij 'nepaanvallen' tegen de marine in de Zwarte Zee

Yeboa en Nelson scoorden in twee minuten en bezorgden hen een voorsprong van 11 punten op weg naar de vierde, maar Oranje bleef komen.

GB maakte echter acties toen ze met de overwinning weg moesten komen.

GB heeft weinig tijd om uit te rusten, aangezien ze nu naar Tsjechië reizen voor hun tweede wedstrijd van de window op maandag.