mei 4, 2024

Everton 2 Liverpool 0: Klopp's allereerste nederlaag bij Goodison maakt een einde aan de titeldroom - Al Mujaz

Everton 2 Liverpool 0: Klopp's allereerste nederlaag bij Goodison maakt een einde aan de titeldroom – Al Mujaz

De Merseyside-derby van woensdagavond was net zo intens als veel voorgaande wedstrijden. Zoals ze de afgelopen weken zo vaak hebben gedaan, begon de ploeg van Jürgen Klopp onregelmatig aan de wedstrijd, waardoor Everton het voordeel kreeg in een cruciale wedstrijd voor beide ploegen.

Een vroege strafschop voor de thuisploeg werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel, maar een van de meest verrassende doelpunten van het hele Premier League-seizoen zette Everton halverwege de eerste helft op voorsprong. Liverpool vocht terug, maar hun andere aanhoudende probleem – eigenzinnige afwerking – zorgde ervoor dat de ploeg van Sean Dyche tijdens de rust op voorsprong kwam.

Everton ging verder waar ze in de tweede helft waren gebleven en verdubbelde de voorsprong via een kopbal van Dominic Calvert-Lewin in de 58e minuut. Opnieuw controleerde Liverpool de bal, maar slaagde er niet in om door hun koppige buurman heen te breken. Hun dromen over een twintigste landstitel in Klopp's laatste seizoen zijn zeker voorbij, net als de degradatieangst van Everton.

Hier beantwoorden Andy Jones en Patrick Boyland enkele belangrijke vragen van de wedstrijd van vanavond in Goodison Park.

Hoe slecht was de prestatie van Liverpool in de eerste helft?

Liverpool had niet slecht aan de laatste derbywedstrijd van Jürgen Klopp kunnen beginnen als ze het hadden geprobeerd.

Ze eindigden als tweede, een afstand achter een ploeg uit Everton die hongeriger en slimmer was dan Liverpool, ondanks de ernstige gevolgen voor de titelrace als ze minder dan drie punten pakten van Goodison Park.

Een vreselijke start culmineerde in een achterstand bij het doelpunt van Jarrad Branthwaite in de 27e minuut, een doelpunt dat paste bij de verwarde geesten van Liverpool.

(Naomi Baker/Getty Images)

Nadat Liverpool opnieuw een goedkope vrije trap had gekregen, won Branthwaite de eerste kopbal, ook al raakte deze zijn schouder. De aanvankelijke kopbal van Alexis Mac Allister werd slechts tot aan de rand van het strafschopgebied gepasseerd. Alexander-Arnold miste zijn kopbal volledig, waardoor Everton de bal terug in het strafschopgebied kon leggen.

Jack Harrison richtte de bal naar Ben Godfrey, die zag dat zijn schot werd geblokkeerd door Ibrahima Konate en zijn kanon uit zijn lichaam stak. Konate zwaaide vervolgens zijn been richting de bal, net toen McAllister klaar was om het gevaar achter hem weg te nemen.

De afgesneden ruimte strekt zich rechtstreeks uit tot de centrale verdediger van Everton. Alisson kreeg een behoorlijk deel van zijn lichaam op de bal, maar kon hem alleen maar naar de paal draaien en hem pijnlijk over de doellijn krullen.

Everton verdiende het om de leiding te nemen terwijl Liverpool elkaar met uitgestrekte handen aankeek en het onderzoek gaande was.

READ  Chris Middleton van Bucks wees een spelersoptie van $ 40,4 miljoen af, zeggen bronnen: wat dit betekent voor Milwaukee

Liverpool won in de eerste helft slechts 25 procent van hun duels. In hun belangrijkste wedstrijd van het seizoen, een Merseyside-derby die ze hadden moeten winnen, was Klopp's ploeg timide en kwam niet opdagen.

Andy Jones

Is het de schuld van de drie voorste spelers van Liverpool?

Darwin Nunez. Luis Diaz. Mohammed Salah. Het aanvallende trio van Liverpool is vaak erg krachtig, maar deze keer niet.

Ze hadden allemaal grote kansen, ze hadden allemaal de achterkant van het net moeten vinden, en geen van hen deed dat.

Nadat Everton op voorsprong kwam, begon Liverpool eindelijk aanvallend voetbal te spelen en leek het een beetje op zichzelf.

(Michael Regan/Getty Images)

De wedstrijd werd bekroond met een groot aantal uitstekende kansen, maar net als bij de 1-0 nederlaag tegen Crystal Palace werd Liverpool in de steek gelaten door een slechte afwerking en een gebrek aan kalmte.

Toen Nunez de bal na 35 minuten van doel in zijn pas nam. Positionering was essentieel, maar zoals bij Nunez kan gebeuren, koos hij voor kracht en schoot de bal in de benen van Jordan Pickford.

Diaz deed minuten later hetzelfde. Een moeilijkere kans, maar van een speler van zijn kwaliteit wordt verwacht dat hij beter presteert. Opnieuw ging zijn schot recht op Pickford.

Salah's eerste kans kwam pas in de laatste minuten van de eerste helft, maar ook hij had zijn schietschoenen niet meegenomen. Een voorzet van Nunez vond Salah midden in het strafschopgebied. Zijn eerste schot werd geblokt maar naast het doel, terwijl zijn tweede schot zonder enige schade over de lat zeilde.

De kwaliteit van Liverpool voor het doel is de afgelopen weken verdampt, wat samenviel met een daling van hun niveau, waarbij vooral Nunez en Salah het moeilijk hadden. Ondanks de positieve signalen bij Fulham vielen ze op Goodison Park terug in de slechte gewoonten die ze hadden ontwikkeld. Het heeft hen duur gekost.

Andy Jones

Everton's grootste avond van het seizoen?

De teams van Sean Dijk staan ​​misschien bekend om hun bekwaamheid in spelhervattingen, maar de omvang van hun dominantie in de lucht tegen Virgil van Dijk en co komt nog steeds als een verrassing.

READ  Is Brock Purdy de beste quarterback in de NFL? - NBC Sports Bay Area en Californië

Everton terroriseerde Liverpool vanuit vrije trappen en hoekschoppen, waarbij beide doelpunten via die route kwamen. Voor de eerste keer schoot Branthwaite onder Alisson op de achterpaal nadat de bezoekers er niet in slaagden hun linies vrij te maken. De tweede was een favoriet van Dyche: een briljante McNeil-bocht die Calvert-Lewin voor Gwladys omzette.

Het was een sprong die deed denken aan Calvert-Lewin op zijn best, toen hij Van Dijk versloeg en de bal in een doelpunt veranderde. Na een lange, dorre carrière voor doel is de spits weer in vorm en heeft nu drie doelpunten in zijn laatste drie optredens. Everton had daarvoor al gedreigd vanuit spelhervattingen, waarbij Ben Godfrey en Calvert-Lewin beiden dichtbij kwamen.

Na een half uur had de ploeg van Dyche maar liefst 75 procent van de duels gewonnen, het hoogste winstpercentage in de competitie dit seizoen. Ze begonnen snel, namen het op tegen Liverpool en wonnen hun gevechten zoals Dyche voor de wedstrijd had gevraagd.

Dit was Evertons beste prestatie van het seizoen, een enorme overwinning in hun strijd om te overleven, grotendeels dankzij hun vechtvermogen.

Patrick Boyland

Is de hoop op de titel van Liverpool nu voorbij?

Er zijn manieren om het einde van je titeluitdaging te zien – idealiter in een gloed van glorie. Dan zijn er de ergste manieren om het in brand te zien vliegen.

Dit is zo erg als maar kan. Een nederlaag tegen je lokale rivalen vernietigt alle hoop op een perfect afscheid voor Jurgen Klopp.

Het staat al enkele weken op de agenda. Met de constante druk en het lot van de titel in hun handen, hebben Liverpool's laatste vier competitiewedstrijden geresulteerd in één overwinning, één gelijkspel en twee nederlagen – evenals uittredingen uit de FA Cup en de Europa League in de afgelopen maanden.

Dit was een van hun slechtste prestaties van het seizoen. Veel spelers hadden moeite met hun eerste aanraking, terwijl anderen worstelden met het nemen van beslissingen, speelden Everton in de kaart en namen regelmatig spelhervattingen. Alleen Luis Diaz kan het spel met enig krediet verlaten.

Liverpool moest de laatste zes wedstrijden winnen en hoopte dat Manchester City en Arsenal struikelden. De ploeg begon met een 3-1 overwinning op Fulham, maar de defensieve en aanvallende problemen waar ze de afgelopen weken last van hadden, keerden weer terug. Het was te veel gevraagd voor één fout van de teams van Pep Guardiola en Mikel Arteta; Hoop voor twee is een droom.

READ  Dodgers tekent Max Muncie voor een jaar verlenging

Het hoogseizoen is een nachtmerrie geworden. De strijd om de titel was een enorme prestatie voor dit nieuwe team in hun eerste seizoen samen, maar om zo ver te komen en zo te vervagen is een enorme teleurstelling.

De inspanningen van de campagne en de opeenstapeling van blessures hebben hen ingehaald, maar dit is niet de enige factor in het verdwijnen van hun prestatieniveaus. Dit was een derby en Liverpool kwam simpelweg niet opdagen.

Jurgen Klopp heeft nog nooit een Merseyside-derby verloren op Goodison Park. Hij deed het nu, en het was het ergste dat hij kon verliezen. Zijn afscheid, dat ooit zoveel beloofde, lijkt pas te eindigen met de Carabao Cup.

Andy Jones

Wat zei Klopp?

De coach van Liverpool bood zijn excuses aan bij de fans van de club na de nederlaag tegen Everton.

“Ik leef echt met de mensen mee. Het spijt me echt”, zei Klopp.

“Mensen hebben me vaak verteld wat een geweldig record we hebben in de derby. We hebben hier nog nooit verloren en het voelt heel anders. Ik verontschuldig me daar echt voor. Het was niet nodig, maar het gebeurde.

“Ik heb helemaal geen goede ideeën. Erg gefrustreerd en teleurgesteld. Het was niet goed genoeg. We hebben de wedstrijd laten gaan zoals Everton het wilde. Ze scoorden twee doelpunten uit spelhervattingen.

“We hebben een crisis nodig bij City en Arsenal en we moeten voetbalwedstrijden winnen. Als ze al hun wedstrijden beginnen te verliezen en wij doen wat we vanavond deden, zal er niets veranderen en zullen we ook niet veilig zijn in de Champions League.

verdiepen

Ga dieper

Klopp verontschuldigt zich voor de nederlaag van Everton: dat vind ik echt jammer

Wat is de toekomst voor Liverpool?

Zaterdag 27 april: West Ham (A), Premier League, 12.30 uur GMT, 7.30 ET

Liverpool streeft naar een zesde overwinning op rij tegen West Ham en hun derde dit seizoen, na een 3-1 overwinning in de competitie in september en een 5-1 nederlaag in de Carabao Cup voor Kerstmis, beide op Anfield.

Wat is de toekomst voor Everton?

Zaterdag 27 april: Brentford (H), Premier League, 17.30 GMT, 12.30 ET

Everton zal proberen de competitiedubbel op Brentford te voltooien na een 3-1 overwinning in West-Londen in september.