april 28, 2024

Een penalty van Luka Modric leverde Kroatië een 4-2 zege op Nederland op in de Nations League.

ROTTERDAM, Nederland (AP) — Veteraan-middenvelder Luka Modric scoorde een extra tijdstraf toen Kroatië Nederland met 4-2 versloeg in een thriller om een ​​plaats in de finale van de Nations League te reserveren.

Duizenden Kroatische fans, gekleed in rood en wit, scandeerden “Luka! Lukas! Lukas!” De 37-jarige scoorde woensdag in de 116e minuut vanaf de penaltystip.

“We konden niet geloven hoeveel fans Kroatië in het stadion had. Dat is echt uniek”, zei Modric via een tolk. “Ze geven ons veel steun en dat is wat ons vooruit drijft.”

Het was Modric’s 165e cap voor zijn land. ‘ zei hij nadat hij kapitein was geweest Kroatië versloeg Marokko in de wedstrijd om de derde plaats van de FIFA Wereldbeker in Qatar Hij “wilde in ieder geval doorgaan tot de Nations League en dan zien we wel.”

De Nederlandse bondscoach Ronald Koeman zei dat Modric “in één woord: fantastisch” was.

“Soms heeft de tegenstander een speler die heel besluitvaardig is en ik kan – het is moeilijk te zeggen – kijken en genieten”, aldus Koeman.

Kroatië werd tweede op het WK in Rusland in 2018 en derde in Qatar vorig jaar.

Invaller Bruno Petkovic scoorde in de verlenging met een schot van buiten het strafschopgebied net buiten het bereik van Justin Bijlow toen het vastberaden Nederlandse verzet uiteindelijk uiteenviel.

READ  Nederlandse detailhandel stijgt met 3% in augustus 2021: CBS

Een andere invaller, de Nederlandse aanvaller Noah Long, scoorde zes minuten na blessuretijd de gelijkmaker om de wedstrijd naar verlenging te sturen.

Eerder, in een spannende wedstrijd, scoorde Andrej Kramaric een penalty in de 55e minuut – toegekend voor een overtreding op Modric – en Mario Basalic’s schot in de 73e minuut maakte Doniel Malone’s opener in de 34e minuut ongedaan om Kroatië en Modric in de jacht te houden. Eerste grote internationale titel.

De laatste poging van Nederland om nog een internationale trofee toe te voegen aan het in 1988 gewonnen Europees Kampioenschap eindigde. Nederland eindigde als tweede in drie World Cups – 1974, ’78 en 2010.

Long scoorde pas zijn tweede internationale doelpunt nadat hij in de 85e minuut was ingezet. Maar hij verspeelde een grote kans in de tweede helft van de extra tijd toen hij in het zijnet schoot met de Kroatische doelman Dominik Livakovic.

Modric schoot in de 24e minuut op doel, maar scheidsrechter Istvan Kovacs had het spel al stilgelegd toen Basalic’s omhaal Nathan Ake neerhaalde.

In de andere halve finale in Enschede treft Spanje donderdag Italië. Zondag is de finale en derde-vierde play-off van de derde editie van de Nations League.

Bij Koeman’s debuut als bondscoach verloor Nederland met 1-0 van Portugal. Twee jaar later, in 2021, scoorden Karim Benzema en Kylian Mbappe toen Frankrijk Spanje met 2-1 versloeg om de titel te winnen.