mei 4, 2024

Deadly USA wint zesde gouden medaille

De Verenigde Staten maakten optimaal gebruik van hun kansen en bereikten een vrijwel vlekkeloze 6-2 overwinning op Zweden, waarmee ze hun zesde gouden medaille ooit wonnen. Ze wonnen hun eerste titel in 2004 en hun meest recente in 2021, en die zes hebben ze in een periode van 21 jaar gewonnen.

Voor Zweden: liefdesverdriet op het thuisijs. In deze zevende toernooihosting moeten ze nog goud winnen.

De Amerikanen wonnen met indringende tegenaanvallen en een dodelijke treffer rond het Zweedse doel. Ze eindigden met zeven overwinningen in evenveel wedstrijden, en de tijd zal leren dat dit een van de beste Amerikaanse teams aller tijden is.

“Het is geweldig! Het is het beste gevoel ter wereld!” zei aanvaller Gaby Perrault, die een doelpunt en twee assists had voor de winnaars. “Aan het einde van de tweede helft scoorden ze een doelpunt, maar we hadden er nog steeds vertrouwen in. We veranderden onze speelstijl niet, daarna scoorden we al vroeg in de derde periode en gingen door. We scoorden vanuit onze kansen.”

“Het voelt geweldig”, aldus doelman Trey Augustine. “We hielden ons aan ons spelplan en de zaken werkten op onze manier. Ik denk dat het keerpunt vroeg in de derde was, toen we dat doelpunt van Boyum kregen. Dat gaf ons rust. Het was een geweldige wedstrijd voor ons. Dat wilden we. ze maken de perfecte foto.”

De Zweedse verdediger Matthias Havilid zei: “In de eerste twee periodes hebben we ze neergezet waar we wilden.” “In de derde periode stonden ze één doelpunt voor, maar we voelden ons goed. Toen scoorden ze en het ging niet zoals we wilden. Als we rustig spelen, kunnen we van vrijwel elke ploeg winnen. Maar toen scoorden we die dubbel.” “In de derde set kregen ze het momentum weer terug, en daarna was het heel lastig.”

READ  Celtics-coach Emi Odoka krijgt disciplinaire maatregelen voor het overtreden van teamregels

De wedstrijd begon voorzichtig, maar Zweden begon zichzelf te laten gelden en kreeg de puck een aantal keren in het doel van de VS, maar ze maakten te vaak een fout en testten Augustin uiteindelijk niet in noemenswaardige mate. De beste speler van het team was Noah Ostlund, die drie grote kansen kreeg. Maar hij schoot hoog en wijd in de eerste, kreeg in de tweede weinig hout met een backhand tussen de benen en werd in de derde na een mooie actie tegengehouden door Augustinus.

Aan de andere kant verdeelde Quinn Finlay de verdediging en ging alleen naar binnen, maar toen Havillid hem probeerde te verslaan, schoof Finlay naast de ruimte op. De Amerikanen scoorden om 16:56 de openingstreffer na knap spel van verdediger Will Smith. Vanaf het punt nam hij een klappass naar het doel van Perreault, en Perreault stuurde de bal door het uitgestrekte kussen van de doelman, waardoor de kleine maar luidruchtige groep Amerikaanse fans in razernij raakte.

De Zweden kregen de start die ze nodig hadden in de tweede helft, met een gelijkspel van 2:13 in een wedstrijd die we eerder hebben gezien. Matthias Havilid kreeg een simpel schot prachtig geblokt door Otto Stenberg. Zweden hield de druk hoog en was de betere ploeg, maar schoot keer op keer naast met een goede scoringskans.

De Amerikanen waren erg indrukwekkend in de tegenaanval en speelden de bal weg zodra ze de bal hadden. Will Smith creëerde een gedeeltelijke scheiding door tempo en hard werken, maar schoot naast. Maar bij een andere confrontatie maakte Isaac Howard ruimte vrij langs de borden toen een Zweedse verdediger de verkeerde kant op kopte. Howard kwam alleen en schoof de bal om 9.24 uur tussen de kussens van Havillid om de voorsprong van de Amerikanen te herstellen.

READ  Caitlin Clark en Iowa overtreffen South Carolina in de Final Four

Erger nog voor de fans van de thuisploeg was dat de USA vijf minuten later de voorsprong verdubbelde. Howard kwam van achter het doel vandaan, veinsde een pass voor hem en legde de bal op doel. De bal vloog van de rug van de doelman en ging erin, waardoor het publiek tot zwijgen werd gebracht en de bezoekers op een 3-1-voorsprong kwamen.

Maar Zweden kreeg nog voor het einde van de periode een broodnodig doelpunt. Tijdens het machtsspel vuurde Jonathan Lekirimaki een schot hoog langs Augustinus af met nog maar 5,2 seconden te gaan, een motiverend doelpunt als er ooit een was.

Maar de Amerikanen reageerden slechts 1:19 in de derde periode nadat Zweden de puck onnodig had bevroren. De VS wonnen de daaropvolgende confrontatie door weer ter zake te komen, en Zeev Boyum sloeg een schot dat Havilid waarschijnlijk had moeten stoppen. 4-2 Verenigde Staten.

Tot overmaat van ramp kreeg Ostlund halverwege de periode een dubbele secundaire straf wegens te hoog blijven steken, en hoewel de Zweedse strafschoppenserie vlekkeloos verliep, kwamen hierdoor nog eens vier minuten op de klok voor de Verenigde Staten om het leven. Op de paal werd hij vervolgens op eigen kracht verslagen door Ryan Leonard, die het spel om 16:12 omdraaide met een schitterend schot, waarmee hij min of meer de overwinning bezegelde.

Rutger McGroarty bezegelde de overwinning met een leeg netdoel om 16:50 uur.