mei 6, 2024

Soest Nu

Soest Nu is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Arsenal 2 Luton 0: Smith Rowe schittert terwijl Arteta's broodnodige rotatie vruchten afwerpt

Arsenal keerde woensdagavond terug naar de top van de Engelse Premier League na een 2-0 overwinning op Luton Town.

Een doelpunt van Martin Odegaard en een eigen doelpunt van Daiki Hashioka zorgden ervoor dat Arsenal de druk op titelrivalen Liverpool en Manchester City hoog hield, waarbij de ploeg van Mikel Arteta nu één punt achter de ploeg van Jurgen Klopp stond, nadat hij een wedstrijd meer had gespeeld.

hier, De atleet James McNicholas zet de belangrijkste gesprekspunten van de wedstrijd uiteen.

Smith Rowe rechtvaardigt de verrassende keuze ruimschoots

De transferwindow is al twee maanden gesloten, maar Arsenal leek woensdagavond met Emile Smith Rowe een nieuwe speler in de ronde te hebben veiliggesteld.

Zijn opname in de basisopstelling was zeker een verrassing: dit was zijn eerste Premier League-start sinds januari en hij heeft de laatste vier wedstrijden als ongebruikte invaller gespeeld.

Smith Rowe (bovenste foto), beginnend als nummer 8 aan de linkerkant, was betrokken bij beide doelpunten van Arsenal in de eerste helft – hij stal de bal van Billy Ruddock Mpanzo in de aanloop naar Odegaards opener en in de tweede helft bereikte hij de de naamlijn en trok de bal terug voordat hij hem neerlegde. Hashioka in zijn eigen net.

Smith Rowe maakt het tweede doelpunt (David Price/Arsenal via Getty Images)

Hoewel er geen twijfel bestaat over de kwaliteit van Smith Rowe aan de bal, zou Arteta erg blij zijn geweest met zijn werk zonder de bal. Kort na het eerste doelpunt voerde hij een belangrijke ingreep uit in het strafschopgebied van Arsenal en het lijkt erop dat hij nu grip begint te krijgen op deze nieuwe rol op het middenveld.

READ  Kings-speler Kevin Huerter zal dit seizoen een schouderoperatie ondergaan

De avond van de 23-jarige had misschien beter kunnen zijn, maar zijn schot op doel belandde in het bereik van Luton-doelman Tomas Kaminski.

Een zelfverzekerde en fitte Smith Rowe biedt Arteta een nieuw niveau van veelzijdigheid en diepgang tijdens de meest cruciale periode van het seizoen.

Arsenal is opnieuw de pestkop op een consistent traject

De brace van Arsenal tegen Luton betekent dat ze nu 25 doelpunten hebben gescoord tegen de drie gepromoveerde Premier League-clubs in het seizoen 2023/24. Dit overtreft het competitierecord van 24 wedstrijden dat Arsenal ook in het seizoen 2012-2013 behaalde.

Deze versie van Arsenal lijkt effectieve pestkoppen te zijn geworden. Een van Arteta's frequente eisen van zijn team is het tonen van 'dominantie', en ze hebben dit seizoen zeker hun wedstrijden tegen de nieuwe jongens in de Premier League gedomineerd: ze wonnen zes van de zes en kregen slechts vier keer tegen.

Hun vooruitgang blijkt uit het feit dat ze in Arteta's eerste volledige seizoen (2020-2021) 15 doelpunten hebben gescoord tegen de drie gepromoveerde teams. De extra 10 doelpunten die ze dit seizoen hebben gescoord, hebben bijgedragen aan een aanzienlijke toename van hun doelsaldo, dat nu op +48 staat (het beste in de competitie).

Dat zou hen een beslissende voorsprong op Manchester City en Liverpool kunnen opleveren als de titelrace zo dichtbij blijft.

Arteta's slimme patching werkt vooruit op de cruciale tour

Arteta voerde een ongebruikelijk aantal wijzigingen door tegen Luton, waardoor zijn ploeg aanzienlijk wisselde toen Arsenal aan een intense periode van wedstrijden met hoge inzet begon.

De Arsenal-manager bracht vijf wijzigingen aan in de basisopstelling tegenover Manchester City, waaronder Oleksandr Zinchenko, Thomas Partey, Smith Rowe, Leandro Trossard en Reiss Nelson (die voor het eerst sinds juli 2020 aan een Premier League-wedstrijd begon).

Nelson aan de bal tegen Luton (Nick Potts/PA Images via Getty Images)

Het was de eerste keer dat Arsenal maar liefst vijf wijzigingen aanbracht in de basisopstelling in opeenvolgende Premier League-duels sinds Arteta zeven wijzigingen aanbracht voor een 1-0 overwinning op Norwich in september 2021. Dat was een belangrijke wedstrijd – na verlies van de eerste drie wedstrijden. spellen. . In het seizoen 2021-2022 vernieuwde Arteta zijn ploeg om het project opnieuw te lanceren. In zekere zin was het de oorsprong van het team dat nu om de titel strijdt.

Omdat Arsenal bij rust met 2-0 op voorsprong stond, was Arteta in de tweede helft vrij om meer wijzigingen door te voeren. Eddie Nketiah liep een blessure op als centrumspits, terwijl Gabriel Martinelli en Takehiro Tomiyasu hun herstel van blessures voortzetten. Het was een indrukwekkend vertoon van diepte.

Misschien vond Arteta dat dit het juiste moment was om om te draaien. Gezien de zware speellijst van Arsenal zullen ze de rest van het seizoen wellicht niet veel wijzigingen kunnen doorvoeren.

Wat zei Arteta?

In een gesprek met TNT Sports zei de Arsenal-manager: “Erg blij. Het was een hele zware wedstrijd en de eer gaat naar Luton, ze zijn een goed team en ze hebben het ons moeilijk gemaakt.”

READ  Penguins nemen Mikael Granlund over van Predators: hoe het centrum zou passen in Pittsburgh

“We scoorden twee hele goede doelpunten in de eerste helft. In de tweede helft kregen we door de manier waarop ze speelden niet het juiste ritme (maar) ik ben erg blij met de spelers die binnenkwamen, ze maakten de verschil.

“Nu hebben we een grotere selectie met bijna iedereen fit en beschikbaar. Het is een drukke maand, we zijn weer goed begonnen na de interlandbreak en de volgende wedstrijd is Brighton.”

Wat is de toekomst voor Arsenal?

Zaterdag 6 april: Brighton & Hove Albion (uit), Premier League, 17.30 uur GMT, 12.30 uur ET

Arsenal doet een poging om een ​​seizoensdubbel te behalen tegen Brighton, nadat hij ze vóór Kerstmis met 2-0 had verslagen in het Emirates Stadium. Een herhaling van de 4-2 overwinning van vorig seizoen aan de Zuidkust zou zeer welkom zijn.