mei 3, 2024

Frankrijk sluit plek voor EK 2024, Nederland verslaat Griekenland

Aurelien Tchouameni en Marcus Thuram scoorden aan beide kanten van de rust en Frankrijk had meer doelpunten kunnen maken toen ze Ierland versloegen in het Parc des Princes in Parijs in een kwalificatiewedstrijd voor Groep B.

Aanvoerder Kylian Mbappé kreeg een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel, waarna Ousmane Dembélé scoorde voor Frankrijk nadat Olivier Giroud in de eerste helft een enkelblessure opliep.

De verslagen WK-finalisten van vorig jaar hebben maximaal 15 punten en hebben na vijf wedstrijden in de groep nog geen doelpunt tegen gekregen, waardoor ze maar liefst negen punten voorsprong hebben op zowel Nederland als Griekenland.

“Het is een belangrijke stap. We hebben tot nu toe een perfect seizoen gehad, maar we gaan niet op onze lauweren rusten”, zei de Franse bondscoach Didier Deschamps.

Het Nederland van Ronald Koeman versloeg, na slechts drie wedstrijden te hebben gespeeld, Griekenland met 3-0 in Eindhoven, waarbij alle doelpunten in de eerste helft vielen.

Morton de Roon sloeg de opener binnen, Liverpool-speler Cody Kakpo maakte er 2-0 van en Woud Wekhorst kopte na 39 minuten de derde goal binnen.

Ierland, met slechts drie punten na vier wedstrijden, moet zondag op eigen veld winnen van Nederland om een ​​realistische kans te behouden om bij de twee beste ploegen van elke groep te horen.

“Met een volledig thuispubliek is de energie van het publiek van cruciaal belang en die zullen we nodig hebben”, zei de Ierse manager Stephen Kenny over de komende wedstrijd in Dublin.

“We hebben na vanavond veel om over na te denken over hoe we gaan spelen.”

READ  Nederland in top 20 belastingparadijzen

Elders scoorde Robert Lewandowski twee late doelpunten toen Polen de Faeröer met 2-0 versloeg in Warschau.

De ervaren Barcelona-aanvaller was na 73 minuten als eerste vanaf de strafschopstip en voegde er voor tijd nog zeven minuten aan toe.

Polen, gecoacht door de voormalige Portugese baas Fernando Santos, staat derde in Groep E met zes punten, twee achter Tsjechië en één achter Albanië.

Tsjechië speelde in Praag 1-1 gelijk tegen Albanië.

De tragedie van Noord-Ierland

In Groep H schaadde de 1-0 overwinning van Finland in Kazachstan met een doelpunt van Oliver Antmann de hoop van het Centraal-Aziatische land om zich te kwalificeren voor hun eerste grote toernooi.

Finland voert de groep aan met 12 punten, twee voorsprong op de winnaars van donderdag Denemarken en Slovenië.

Pierre-Emile Hojbjerg, Joakim Maehle, Jonas Wind en Christian Eriksen speelden de hoofdrol toen Denemarken San Marino met 4-0 versloeg in Kopenhagen, terwijl de nieuwe Manchester United-aanwinst Rasmus Hojlund in de tweede helft op de bank verscheen.

Andras Sporer scoorde tweemaal toen Slovenië Noord-Ierland met 4-2 versloeg in Ljubljana.

Een eigen doelpunt van Jonny Evans en een treffer van Benjamin Sesco van RB Leipzig zorgden voor een ellendige avond voor de Noord-Ieren, hoewel Evans ook aan de andere kant scoorde.

Nu Michael O’Neill terugkeerde als manager had het verliezen van vier van hun vijf groepswedstrijden niet het gewenste effect voor Noord-Ierland.

Ondertussen schoof Hongarije drie punten voorsprong op Servië in Groep G door een 2-1 overwinning in Belgrado.

Een eigen doelpunt van Attila Salah bracht Servië op voorsprong, maar Barnabas Varga maakte gelijk en Willy Orban won.