Soest Nu is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

right arrow

Arsenal 3 Manchester United 1: Rice geeft toe, VAR-controverse, Hoglunds levendige cameo

De ontmoetingen van Arsenal met Manchester United zorgen altijd voor drama en dit laatste deel in een van de langstlopende rivaliteit in de Premier League is geen teleurstelling geweest.

Een aantal geweldige doelpunten, een late controverse waarbij de Video Assistant Referee (VAR) betrokken was en het blessuretijddoelpunt van Declan Rice… het zorgde allemaal voor weer een gedenkwaardige ontmoeting.

Onze experts zetten de belangrijkste gespreksonderwerpen uiteen.

Het grote moment van Rice

Wat een moment voor Declan Rice. Dit zijn de momenten waarop hij naar Arsenal kwam en zijn eerste doelpunt voor de club niet op een beter moment had kunnen vallen.

De emoties die hij liet zien tijdens zijn festiviteiten met de fans op de Noordelijke Jordaanoever zijn precies wat hij verdiende in zijn eerste wedstrijd in het rode shirt. Hij heeft Arsenal vaak ‘live’ geholpen tijdens wedstrijden en dit was het perfecte voorbeeld, zelfs voordat hij het winnende doelpunt scoorde.

Hij maakte drie 50-50’s in slechts de eerste twintig minuten. De tweede was de meest indrukwekkende, omdat Arsenal hierdoor de beste kans van de wedstrijd tot dan toe kreeg. Vanaf dat moment kregen de gastheren meer vertrouwen in hun spel met en zonder bal.

De 24-jarige lijkt ook goed te begrijpen wat er nodig is in het spel. Hoe veelbelovender Manchester United leek te zijn, als hij de bal won, hoe vaker hij passte om de angel uit het spel te halen en Arsenal te helpen resetten. Als hij met de bal naar voren moet komen, zal hij daar ook geen probleem mee hebben.

Terwijl ze hun zomeractiviteiten uitvoerden, was er overeenstemming dat Granit Xhaka op weg was naar Bayer Leverkusen. Daarmee was er één ‘ding’ dat ze moesten vervangen: aanwezigheid. Er is geen twijfel dat ze dat hebben gedaan met Rice, die het verschil heeft gemaakt in elke wedstrijd die hij tot nu toe heeft gespeeld.

Kunst van Roche

Maar besliste de VAR de wedstrijd?

Het is de norm geworden om na te denken over de wedstrijd door de belangrijkste VAR-beslissingen te bespreken die zijn genomen, en vandaag was dat niet anders.

Te beginnen met de grote. Alejandro Garnacho dacht dat hij de wedstrijd had gestolen in de laatste minuten van de normale speeltijd toen hij naar het doel snelde en de bal langs Aaron Ramsdale schoof. Het was een close game, maar Gabriels plotselinge stop tijdens zijn run was genoeg om het buitenspel van de Argentijn te onderscheppen.

Eerder in de tweede helft leek het erop dat het neerhalen van Kai Havertz in het strafschopgebied in realtime vrijwel zeker een penalty zou zijn, maar uit een VAR-controle bleek dat de Duitser degene was die zichzelf wegstuurde op zoek naar contact en een landing. Een snelle schermcontrole van Anthony Taylor maakte de beslissing snel ongedaan.

Uiteindelijk waren beide beslissingen correct, en in een wedstrijd van deze omvang zijn het de kleine marges die de uitslag van de wedstrijd bepalen.

READ  Seahawks ruilen voor Giants D. Leonard Williams: wat het betekent voor beide partijen

Mark Kerrie

Daarom staat Rashford beter aan de linkerkant

Is Marcus Rashford beter aan de linkerkant of in de aanval? Het is een debat dat jaren heeft geduurd voordat het deze zomer stilletjes werd beantwoord door de spits zelf in een gesprek met Gary Neville.

De 25-jarige voelt zich het meest op zijn gemak aan de linkerkant, maar is bereid verder naar voren te gaan (of zelfs naar rechts) om zijn team te helpen wanneer dat nodig is.

Zijn doelpunt in de 27e minuut in het Emirates Stadium was het bewijs dat hij zijn team het beste helpt als hij op zijn beste positie kan floreren. Op een zeldzaam moment waarop er ruimte vrijkwam voor United op het middenveld (door een fout van Kai Havertz), passeerde Christian Eriksen de bal naar Rashford in het linkerkanaal, voordat de aanvaller het strafschopgebied in schoof en een schot in de rechterbenedenhoek schoot. Handhoek.

Het was een doelpunt dat grotendeels uit het niets kwam (Rashford raakte de bal slechts vijf keer aan voordat hij deze scoorde) en de finishing touch was zijn handelsmerk. Het benadrukte waarom Rashford beter is op de linkerflank, omdat hij hierdoor niet alleen gevaarlijke runs in de halve ruimte kan maken met de bal, maar ook omdat hij zijn dringende aanvallen ook beter vanaf de bal kan richten.

(Sean Botterill/Getty Images)

Ten Hag ergert zich dit seizoen aan het ‘heen en weer’ drukwerk van United in de eerste wedstrijden, deels omdat Rashford niet dezelfde flexibiliteit biedt bij het opereren tegen de bal als centrumspits.

Totdat Rasmus Hoglund goed gepositioneerd is, blijft Rashford het sterkste lid van United’s aanvallende drietal, ook al was hij ongebruikelijk lusteloos toen United laat in de Emiraten een drie-tegen-drie-tegenaanval uitvoerde.

Desondanks zal Ten Hag hem waarschijnlijk zo lang mogelijk aan de linkerkant van de 4-2-3-1 houden.

Karel Anka

Havertz heeft nog steeds pech

Mikel Arteta deed wat elke goede manager zou doen en verdedigde zijn speler toen Kai Havertz’s gemengde start bij Arsenal onder druk werd gezet.

“Ik denk dat hij hele goede dingen heeft gedaan”, zei Arteta vorige week na het 2-2-gelijkspel tegen Fulham. “Vandaag was het op bepaalde momenten moeilijk. Hij kwam in grote gebieden terecht en de bal kwam niet aan. In veel situaties had hij dit seizoen al veel doelpunten moeten maken. Dat is wat daar ontbreekt.”

Het wordt een beetje moeilijker om Havertz te verdedigen als hij zichzelf niet helpt, terwijl het verhaal tegen Manchester United verder ging.

Aanvankelijk kreeg hij in de eerste helft de kans om met zijn krachtige linkervoet vanaf zeven meter afstand goed contact te maken met de bal, maar hij greep de kans weg met een zwak schot dat naast ging.

READ  De NBA Playoffs: de top vijf wedstrijden van de weekranglijst, met de Celtics Nets voorop

Om zijn lage zelfvertrouwen nog verder te vergroten, zorgde een slordige pass in het centrale gebied ervoor dat Christian Eriksen naar voren kon komen en Marcus Rashford speelde achterin om de openingstreffer van Manchester United te scoren.

Zelfs toen Arsenal-fans dachten dat zijn geluk op het punt stond te veranderen nadat hij in de tweede helft een strafschop had gewonnen, oordeelde een VAR-controle dat zijn struikelblok in het strafschopgebied geen overtreding waard was en werd de beslissing vernietigd.

Ja, Havertz zet zichzelf daar buiten. Zeker, hij bestrijkt een goed terrein voor Arsenal. Hij maakt zeker een aantal sterke runs van de bal die zijn teamgenoten niet altijd vinden.

Er zijn een aantal positieve punten, maar weinigen zullen beweren dat Havertz zijn carrière bij Arsenal nog moet beginnen sinds hij deze zomer bij de club kwam.

Mark Kerrie

Onana verandert de stijl van United

Het is een breed gedocumenteerd verhaal voor Manchester United dit seizoen, maar de komst van Andre Onana heeft hun benadering van balbezit veranderd.

Dat was zondagmiddag net zo duidelijk als altijd, vooral in de eerste helft – alleen Ederson van Manchester City (41 tegen Burnley) probeerde in de eerste helft van de wedstrijd meer passes te geven dan Onana’s 36 tegen Arsenal.

Zoals je hieronder kunt zien, waren veel van deze passes kort, en een groot aantal ervan kwam van een vergevorderd startpunt buiten zijn strafschopgebied.

Onana’s kracht in balbezit staat ver af van de zwakte van David De Gea aan de bal vorig seizoen. Om deze reden was Arsenal zo slim om United toe te staan ​​in diepe gebieden te bouwen en hun structuur buiten balbezit te houden. Arteta’s mannen waren terughoudend om Onana te hard onder druk te zetten, wetende dat hij de technische kwaliteit heeft om onder druk te spelen en de back-upman te vinden die de druk van Arsenal kan breken en United vooruit kan helpen.

Dit wordt hieronder weergegeven, aangezien 44 procent van United’s treffers in hun eigen derde plaats plaatsvonden – het hoogste aandeel van hun vier wedstrijden tot nu toe dit seizoen.

Het is niet verrassend om deze aanpak van United te zien sinds de komst van Onana, maar toekomstige tegenstanders willen wellicht de blauwdruk van Arsenal volgen, die niet in de valkuil mag lopen om Onana onder druk te zetten en hun structuur te verliezen.

Mark Kerrie

Arsenal kwam verdedigend weer in de groef

Arsenal zag er zoals gewoonlijk uit, terwijl Gabriel Magalhaes en Oleksandr Zinchenko terugkeerden naar de verdedigingslinie.

Gabriel, die dit seizoen nog niet aan een wedstrijd is begonnen, heeft nauwelijks een beat gemist. Hij verdedigde goed tegen Anthony in het kanaal (geholpen door Declan Rice die de ruimte achter hem bedekte) en hielp Arsenal een hoge lijn te behouden waardoor het grootste deel van de wedstrijd al vroeg op de helft van Manchester United bleef, zelfs als de bezoekers balbezit hadden.

READ  De opmerkingen van Jamon Dumas Johnson na de wedstrijd laten zien waarom de voetbalverdediging van Georgië in goede handen is

Gabriëls terugkeer naast Zinchenko was belangrijker dan de één zonder de ander. Hoewel Zinchenko de bal niet raakte in de aanloop naar de gelijkmaker van Martin Odegaard, zou dat zonder hem niet zijn gebeurd. Buiten de traditionele linksbackpositie gedurende het grootste deel van de helft gaf de Oekraïner Gabriel tijd en ruimte op de bal om Gabriel Martinelli te passeren toen hij naast het doel bleef. Vervolgens liet Arsenal het voetbal voor zich spreken.

Als eenheid moeten de achterste vier sneller reageren op de speeltoetsen. De opener van Marcus Rashford kwam vanaf de rechterflank van Arsenal, waarbij White en William Saliba meer druk op de spits moesten uitoefenen. Zijn doelpunt betekent dat Arsenal heeft toegegeven vanaf het eerste schot dat ze in zeven competitiewedstrijden in 2023 tegenkwamen, een thema waardoor ze vaker wel dan niet bergen moeten beklimmen.

Rasmus Hoglund gaf Gabriël in twee minuten meer werk dan Anthony Martial in iets meer dan een uur, maar de Braziliaan bleef alert en gebruikte zijn lichaam goed. Hij beschermde de bal wanneer dat nodig was en bevond zich in een goede positie om de aanvaller te blokkeren wanneer dat nodig was.

Er was een grote stilte voor Arsenal in de 88e minuut toen een doelpunt van Alejandro Garnacho werd afgekeurd wegens buitenspel, maar over het algemeen was het een bemoedigende vertoning.

Hojlunds veelbelovende cameo

Na 23 minuten, tien balcontacten en een hele hoop beloftes zou Manchester United eindelijk een goede spits kunnen hebben in Rasmus Hoglund, als we zijn indrukwekkende prestatie in de tweede helft mogen geloven.

Zijn poging om de bal met zijn achterhiel over de doellijn te smokkelen, duidde op zijn slimme improvisatie-inslag. Zijn duels met Gabriel buiten de bal bezorgden United ook het broodnodige fysieke voordeel. De aanwezigheid van de Deen vooraan heeft zijn ploeg een broodnodig middelpunt gegeven, maar in tegenstelling tot Wout Weghorst of Anthony Martial is hij er om meer te doen dan alleen lange passes te geven.

Casemiro’s off-the-ball steekbal in de 86e minuut toonde zijn superieure snelheid, iets wat Ten Hag zal willen gebruiken als United een geweldig overgangsteam wil worden. Martial heeft niet meer goed kunnen presteren sinds zijn optreden in de eerste helft tijdens de 2-1 overwinning van United in de derby van Manchester vorig seizoen.

Hoglund toonde opnieuw zijn kunnen met enkele tackles in de aanloop naar het ‘winnaar’-doelpunt buitenspel van Alejandro Garnacho. Hij moet dit seizoen succesvol zijn wil Ten Hag zijn ambities waarmaken. Het was een veelbelovende start, ondanks late doelpunten die uiteindelijk zijn team tot zinken brachten.