mei 4, 2024

💫 Kwalificatie EK 2025: Nederland, Engeland, Spanje en Frankrijk winnen allemaal

Op de tweede speeldag van de kwalificatiecampagne voor het UEFA Dames Euro 2025 zijn er overal grote wedstrijden.

Nederland versus Noorwegen

Scorers: Beirenstein 6′

Lyneth Bierenstein was de uitzondering, want met haar moedige aanval versloeg Nederland Noorwegen met 1-0.

Nu Finland eerder Italië versloeg, opende Groep A1 met Nederland in de hoop hun eerste wedstrijd van de campagne te winnen en alle vier de teams op drie punten te zien staan.

Met die wetenschap vloog Oranje uit de blokken om de gastheren na 6 minuten op voorsprong te zetten toen Lyneth Bierenstein scoorde.

Noorwegen wist niet wat hen overkwam en Nederland had na rust eigenlijk de voorsprong moeten verdubbelen om het spel af te pakken van de Scandinaviërs.

Dit keer gooide Behrenstein veel pijn toen het gemakkelijk was om te scoren.

Guru Reiten kreeg in de laatste momenten een kans om gelijk te maken voor Noorwegen, maar de aanvaller van Chelsea kon het doel niet vinden omdat de thuisploeg alle drie de punten pakte.

Ierland versus Engeland

Engeland speelde van begin tot eind goed en versloeg Ierland met 2-0 in Dublin.

Bijna een jaar na haar laatste optreden voor Engeland begon Leah Williamson in de verdediging toen de Three Lions hun eerste overwinning van de campagne boekten.

De ploeg van Sarina Wikman had niet beter kunnen beginnen toen Lauren James een gedempte kopbal van Lucy Bronze kon opvangen en binnen schoot.

Engeland verdubbelde de voorsprong toen Alex Greenwood een strafkans omzette.

Zweden versus Frankrijk

Frankrijk nam de leiding over hun team terwijl Wendy Renard haar ervaring gebruikte om de bezoekers in Zweden de overwinning te bezorgen.

In wat werd beschouwd als de Group of Death naast Engeland en Ierland, hadden deze twee partijen een resultaat nodig om foutloos te gaan op A3.

Maar het was een bijzondere eerste helft.

Les Bleus kwamen na rust uit de startblokken, al redde Selma Bacha twee grote pogingen.

Maar de bezoekers scoorden hun doelpunt binnen 10 minuten toen aanvoerder Wendy Renard de 38e van haar land scoorde.

Spanje versus Tsjechië

Scorers: Mendes 58′, Hermoso 62′, Caldente 70′; Sontagova 54'

Ondanks angst in de tweede helft versloeg Spanje Tsjechië driemaal en won.

De nieuwe 3-4-3-formatie van La Roja werkte de eerste helft hier in Burgos niet, waarbij Tsjechië met verschillende kansen op de deur klopte.

De Oost-Europese ploeg nam uiteindelijk een verdiende voorsprong in de 56e minuut toen Eliska Sondakova scoorde met een voortreffelijke afstandsinspanning.

Maar Spanje reageerde onmiddellijk, Maria Mendes maakte even later gelijk voordat Jenny Hermoso een tweede kreeg.

Een voortreffelijke finish van Mariona Caldente bezorgde de gastheren na 20 minuten een derde plaats.

Malta versus Portugal

Scorers: Costa (PEN) 48′, Capeta 78′

Door twee doelpunten in de tweede helft versloeg Portugal Mino Malta met 2-0.

De Seleçao reizen naar Valletta om hun tweede overwinning in kwalificatiegroep B3 veilig te stellen.

De voortreffelijke finish van Ana Capeta leverde Portugal drie punten op in twaalf minuten.

Duitsland versus IJsland

Scorers: Schüller 4′ 35′, Oberdorf 45+3′; Jonsdóttir 24′

Leah Schuller scoorde een schitterende dubbel in de eerste helft toen Duitsland IJsland met 3-1 versloeg.

De gastheren hadden vier minuten nodig om op voorsprong te komen, terwijl Schuller zijn proef keurig afrondde.

Halverwege de eerste helft maakte IJsland echter gelijk toen de Zweed Jondóttir zijn uitstekende vorm voor het doel voortzette met opnieuw een prima treffer.

Schuller was echter een paar minuten later op zijn best toen hij een seconde scoorde om de leiding te heroveren.

Enkele seconden voor rust scoorde Lena Oberdorf en pakte de wedstrijd af van IJsland.

Dat bleef zo, want Duitsland behield een start van 100 procent.

Finland versus Italië

Scorers: Randala 48 ′, Sumanan 75 ′; Guigliemo 40′

Finland versloeg Italië in de tweede helft met 2-1

De Azzurri komen in deze clash terecht nadat ze de vorige keer hun groepsopener tegen Nederland hadden gewonnen.

Hoewel Finland in de eerste helft ruzie kreeg, zette Lucia de Quiglimo de bezoekers vijf minuten voor tijd op een verdiende voorsprong.

Na rust scoorde Leicester-aanvaller Jutta Randala opnieuw en zorgde voor de gelijkmaker voor de gastheren.

De Scandinavische kant had nu de volledige leiding en uiteindelijk voltooide Evelina Sammanen een verbluffende ommekeer na 15 minuten om te scoren.

De derde en vierde wedstrijden worden gehouden op 31 mei en 4 juni.