april 22, 2024

Soest Nu

Soest Nu is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders in Rusland schamen zich steeds meer

Nederlanders die in Rusland wonen, voelen zich door de oorlog steeds onrustiger in Oekraïne, meldt de NOS na met twee van hen te hebben gesproken. De Nederlandse ambassade in Rusland ontmoet veel mensen en bespreekt de mogelijkheden.

Ondernemer Jeroen Ketting vertelde de omroep dat de afgelopen dagen haar met wanhoop vervuld hebben. “Natuurlijk ben ik geen Rus en sta ik er niet volledig achter [the invasion of Ukraine],,Maar ik bouw al 28 jaar bruggen tussen Rusland en het Westen. Daar heb ik nu mijn twijfels over. Dat geldt ook voor de andere Nederlanders die ik hier spreek. Ze vragen zich af met wat voor soort natie ze al zo lang te maken hebben’, vertelde hij aan Podcast de Doc.

Piotr Sauer, die in Rusland woont en als journalist werkt voor de Moscow Times en The Guardian, zei dat het “de moeilijkste week van mijn leven” was. “Het is nog moeilijker voor mij om te begrijpen dat Rusland, het land waarin ik ben opgegroeid, Oekraïne heeft bezet. Dat is te gewelddadig. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe de Oekraïners zich voelen, dat is duizend keer erger.” Volgens hem wordt Rusland steeds dictatorialer nu het oorlogstijd is. “Het is al moeilijk voor Russische journalisten. Het is geen oorlog. Als je Invasion schrijft, worden je media geblokkeerd. Buitenlandse journalisten mogen nog wel werken, maar ik ben bang dat we ontslagen worden. Land op elk moment.”

Minister van Buitenlandse Zaken Vopke Hogstra riep maandag Nederlanders in Rusland op het land te verlaten. Een woordvoerder van KLM Newswire kon het ANP niet vertellen of er Nederlandse passagiers gestrand zijn in Rusland. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij annuleerde tot eind maart alle vluchten naar Moskou en St. Petersburg. Rusland sloot ook zijn luchtruim voor Europese vliegtuigen.

READ  Van Goghs debuut irriteert Nederland, Ronaldo redt Portugal met doelpunt