april 24, 2024

Nederland wint 3e goud op Olympische schaatsfinale :: WRALSportsFan.com

– Irene Schouten groeide op met dromen van een Olympische gouden medaille.

Hij gaat met drie anderen naar huis van de Spelen in Peking.

De Nederlandse speedster heeft zichzelf gevestigd als de grootste ster op het Ice Ribbon met zijn derde persoonlijke overwinning, door de Canadese Ivani Blandin te verslaan in de massastart van de vrouwen op zaterdag.

In de laatste schaatswedstrijd van deze wedstrijden nam hij de leiding direct achter een halve ronde van Blond. Maar Scouton kwam opnieuw tot een rally met een totale sprint om in 0,06 seconden te winnen.

“Op het laatste rechte stuk ben ik altijd in orde”, zei de winnaar, “ik was ervan overtuigd dat ik haar kon verslaan.”

Schreeuwde Shouton toen hij de lat overstak en opnieuw goud vierde na het winnen van de 3.000 en 5.000 meter. In een handig boek won hij de eerste en laatste schaatsevenementen in Peking over een periode van twee weken.

“Ik ben heel blij”, zei Schouten. “Ik heb heel hard gewerkt. Toen ik jong was, had ik een droom om goud te winnen op de Olympische Spelen. Nu is het geweldig om het drie keer te doen.

Bart Swings won de mannenwedstrijd en schreef geschiedenis voor België. In 1948 won het paar de eerste individuele gouden Olympische Wintermedaille van hun land en wonnen ze hun vorige enige goud in kunstschaatsen.

“Ik heb altijd de lat naar een hoger niveau willen tillen”, zegt Swings.

Het was een frustrerende laatste dag voor het Amerikaanse team op de Oval.

READ  Nederland viert de verjaardag van Koning Willem-Alexander

Bij de mannen kwam Joey Mandia als beste uit de bus voor de bronzen medaille. De 36-jarige Floridian, die klaagde dat hij werd betrapt door een andere schaatser, verloor zijn tweede medaille op de Spelen van Peking.

Mia Manganello Gilberg eindigde als vierde in de damesrace en voegde zich bij Montia.

Hij nam genoegen met de zilveren medaille van Blonde en voegde het goud toe dat hij won als onderdeel van de teamzoektocht. Het brons ging naar de Italiaanse Francesca Lolopricida, die haar tweede medaille won na het winnen van 3.000 zilver op de Olympische Spelen.

Blondin dacht ooit dat ze goud bij zich had toen ze Shawton passeerde.

‘Misschien had ik wat eerder moeten gaan,’ zei Blondin. “Ik had wat meer geduld moeten hebben. Maar dit is een massastart. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Irene is de afgelopen weken erg sterk geweest, en het is alleen maar een eer. Ik wil dat ze ongeëvenaard is .”

Swings verbeterde ten opzichte van het zilver dat hij won tijdens het waanzinnige evenement op de Pyongyang Games 2018 – de enige individuele schaatsrace met een face-to-face, back-style competitie in plaats van tegen de klok te racen op de banen.

“Goud komt na vrijdag”, zei hij. “Als je die medaille eenmaal hebt, weet je hoe graag je hem weer wilt hebben.”

Om nog maar te zwijgen van een aantal prachtige watervallen, er was genoeg duwen en trekken.

Verdedigend Olympisch kampioene Nana Takagi viel opnieuw toen ze aan de leiding stond in de laatste bocht van haar halve finale en niet doorging naar de finale – de struikelblok die ze had gemaakt om opnieuw goud aan Japan te besteden bij het zoeken naar teams.

READ  Het Cage Warriors Academy-systeem breidt zich uit naar Nederland en België

Huidig ​​wereldkampioen Marijke Groenewoud viel zowel in de halve finale als in de finale. Na het eerste ongeval kon ze weer opstaan ​​en zich kwalificeren voor de medaillerace.

Ze ging weer naar beneden en eindigde als 11e.

“Het is een gekke weddenschap, maar voor mij is het erg leuk,” zei Blondin, “het is een soort achtbaanderby.

Zuid-Korea heeft beide medailles gewonnen achter de Swings. Chung Jae Won won de zilveren medaille en verdedigend Olympisch kampioen Lee Cheung Hoon won de bronzen medaille.

Montia, een drievoudig wereldkampioen, noteerde aanvankelijk dezelfde tijd als Lee. Maar in de herhaling kruiste de punt van de schaats van de Zuid-Koreaanse speler het fort net voor Mandia’s mes, en hij won brons in 0,001 seconden.

Mandia zei dat Lee hem leuk vond toen ze in de rij renden, maar er werd niet gebeld.

“Ik heb het gevoel dat ik bedrogen ben,” zei Mandia, “ik had het gevoel dat zijn hand op mijn arm lag.”

Massa-openingsraces markeerden het voor de hand liggende Olympische afscheid van de twee schaatslegendes.

Sven Kramer uit Nederland eindigde als laatste in de herenfinale, waardoor het tempo vroeg werd verhoogd, maar raakte achterop toen concurrenten het tempo opvoerden tegen het einde van de race van 16 ronden. De 35-jarige Nederlandse ster sloot zijn Olympische carrière af met in totaal negen medailles, waaronder vier keer goud. Hij heeft zijn pensionering na Peking al aangekondigd.

Claudia Bechstein van Duitsland ging drie dagen voor haar 50e verjaardag door naar de vrouwenfinale. Ze pakte punten in een van de pauzesprints en eindigde als negende.

READ  Een nationaal perspectief: herinneringen levend houden in Nederland

Toen hem werd gevraagd of hij met pensioen ging, zei Bechstein dat hij nog geen definitieve beslissing had genomen. Maar het is moeilijk voor te stellen dat hij nog vier jaar zal strijden.

Bechstein droeg de vlag voor Duitsland tijdens de openingsceremonie van haar achtste Olympische Spelen, wat ongekend was voor een vrouwelijke winteratleet. Hij won in zijn carrière vijf gouden en negen medailles, waarin hij het dopingverbod blijft betwisten.

Nederland stond opnieuw bovenaan de lijst met schaatsmedailles en eindigde met in totaal 6 gouden en 12 medailles. Amerika eindigde met drie medailles, het beste resultaat sinds 2010.

Mantia dacht dat het er vier waren.

“Ik struikelde een beetje in de laatste bocht, maar naar mijn mening was het nog steeds een medaillewaardige prestatie”, zei hij.